Logo Accell
Nieuws

Het laatste nieuws over Accell Nederland en al zijn merken.

Lees Meer
Nieuws

Batavus levert unieke elektrische fiets voor werknemers in de zorg

Bron: Accell Group

 

Gouda, 5 december 2019 – 700 medewerkers in de wijkverpleging in regio Midden-Holland krijgen volgend jaar een elektrische fiets van Batavus tot hun beschikking. Dat werd vandaag bekendgemaakt door Vierstroom Zorg Thuis en fietsfabrikant Batavus. Door deze zorgfiets is het mogelijk voor wijkverplegers ruim 11 procent reistijd te besparen. Zinvolle tijd die kan worden besteed aan zorgtaken en aandacht voor cliënten.

 

Door de speciaal ontwikkelde Batavus e-bike kunnen medewerkers waardevolle tijd besparen en besteden aan cliënten. Deze conclusie trok de wijkverpleegkundigenorganisatie na onderzoek met 8 zorgfietsen. Deelnemende medewerkers in de wijkteams fietsten gemiddeld 60% meer en wonnen 11,5 % aan reistijd. Reden voor Vierstroom Zorg Thuis om in 2020 alle medewerkers een zorgfiets aan te bieden.

 

Minister: ‘Fiets verdient zich terug’

TNO-onderzoek wees eerder al uit dat fietsende medewerkers ruim 1 dag per jaar minder verzuimen dan niet-fietsende collega’s. Brede inzet van de zorgfiets in het werkgebied van Vierstroom Zorg Thuis maakt een jaarlijkse CO2-reductie tot 100.000 kilo mogelijk. Daarom wordt het initiatief aangemoedigd door minister Stientje van Veldhoven: “Het mes snijdt hier echt aan meerdere kanten en dat is mooi om te zien. We wisten al dat de fiets ons geheime wapen tegen de drukte is. En nu blijkt dat de fiets thuiszorgmedewerkers ook tijdens hun werk sneller maakt, waardoor er meer tijd is voor de zorgtaken zelf. Met de nieuwe leasefietsregeling is de investering in de fiets zo terugverdiend, en Vierstroom Zorg Thuis bewijst dat.”

 

Batavus Cura zorgfiets

Vierstroom Zorg Thuis koos voor samenwerking met fietsfabrikant Accell om het zorgfietsplan te realiseren. De fabrikant van merken als Batavus, Sparta en Koga ontwikkelde de e-zorgfiets Batavus Cura, in nauw overleg met Vierstroom-medewerkers. “Geweldig dat onze fiets resulteert in meer zorgtijd voor mensen die dit hard nodig hebben”, aldus Sten van der Ham, Regional Director Accell Benelux. De Batavus Cura is een licht model met een middenmotor die met korte afstanden in de stad zuinig rijdt. Dankzij de grote accu is het niet nodig om onderweg op te laden. De e-bike heeft daarnaast een smartphonehouder op het stuur, een stevige standaard en een handig slot.

 

Wijkverpleegkundige Angela Roos was één van de medewerkers die meedacht over de fiets: “Dit model voelt écht als iets van ons. De fiets geeft een andere beleving aan mijn werkdag.” Vandaag kreeg zij haar zorgfiets officieel uitgereikt uit handen van Sten van der Ham van Accell Benelux.

 

Nieuwe leasefietsregeling per 1 januari

Vanaf 1 januari is het net zo makkelijk om een fiets te leasen als een auto. De nieuwe leasefietsregeling zorgt voor extra stimulans. Susan Veenhoff, directeur van Vierstroom Zorg Thuis: “Dankzij de afname van reistijd en reiskosten verdienen we de leasekosten van de Batavus Cura terug. De nieuwe leaseregeling maakt het ook administratief eenvoudiger om deze fietsen te leasen. En dan heb ik het nog niet over de voordelen van meer vitale en tevreden medewerkers.”

 

Vijftiende fietsambassadeur

Vierstroom Zorg Thuis treedt vandaag ook toe als fietsambassadeur voor minister Van Veldhoven. De 15 fietsambassadeurs, bedrijven van verschillende grootte uit diverse sectoren, stimuleren het fietsen actief onder hun medewerkers. Van Veldhoven wil dat eind van deze kabinetsperiode minimaal 200.000 extra mensen op de fiets naar hun werk gaan. Fietsen is gezond, helpt tegen files en is goed voor het klimaat en onze schone lucht. Het kabinet investeert daarom extra in snelfietsroutes en fietsenstallingen.